فیلرها یا همان پرکننده های پوستی موادی هستند که با استفاده از آنها میتوان فرو رفتگی ها، خطوط چین و چروک و بافت از دست رفته را ترمیم نمود. همچنین اگر در قسمتی از صورت یا بدن تمایل به افزایش حجم وجود داشته باشد؛ تزریق فیلرها بهترین راهکار برای دستیابی به حجم بیشتر و فرم بهتر میباشد. در ادامه این بحث به معرفی کامل فیلرها و کاربرد آنها پرداخته میشود.
فیلر چیست؟
فیلرها به پرکننده های پوستی گفته میشوند که به روش تزریق به صورت موضعی به زیر پوست انتقال یافته و موجب رفع عیوب و زیبا سازی مناطقی مانند لب، چانه، گونه، زیر چشم و … میشوند. فیلرها یا چربی هستند که از بدن خود شخص برداشته میشوند و به قسمتی که نیاز به افزایش حجم دارد تزریق میگردند و یا به صورت آماده قابل تهیه بوده و به سادگی توسط پزشک تزریق میگردند. با این وجود در باور عامه فیلر همان ژل است و اغلب چربی را فیلر تصور نمیکنند.
البته یکی از بهترین و ماندگار ترین فیلرها، همان چربی برداشته شده از بدن است که هم عوارضی مانند آلرژی در پی ندارد؛ و هم در صورت مهارت پزشک در برداشت، آماده سازی و تزریق چربی، میتواند با نتایج ماندگاری همراه باشد.
کاربرد تزریق فیلرها چیست؟
فیلرها 4 کاربرد اساسی دارند که به قرار زیر میباشد:
فیلرها با خاصیت پرکنندگی که دارند؛ میتوانند به خوبی چین و چروک ها و خطوط چهره را پر کرده و پوشش دهند. خطوط اخم، خنده و خطوط افقی پیشانی با تزریق فیلر به خوبی کاور شده و از بین میروند.
همچنین از این مواد برای هم سطح نمودن اسکارهای آتروفیک یا فرو رفته نیز در کنار روشهایی مانند سابسیژن میتوان بهره برد.
یکی از کاربردهای اساسی تزریق فیلر، به قرینه سازی اعضای صورت مربوط میشود. در بسیاری از افراد گونه ها، شقیقه یا لبها به دلایل گوناگون قرینه نیستند. تزریق فیلر میتواند با قرینه سازی اجزای صورت، یکی از اصول زیبایی که همان حفظ تعادل و قرینگی است را برقرار سازد.
بیشترین کاربرد تزریق فیلر برای افرادی است که میخواهند در یک قسمت از صورت یا بدن خود حجم بیشتر و فرم بهتری را تجربه کنند. این کاهش حجم یا از ابتدا و به صورت ژنتیکی وجود داشته است یا به مرور زمان در اثر افزایش سن، کاهش وزن، سبک زندگی و … ایجاد گردیده. در هر صورت تزریق فیلر برای این موارد میتواند با بهترین نتایج همراه باشد.
فیلرها به چه مناطقی تزریق میشوند؟
فیلرها در بدن به نقاطی مانند سینه، باسن و پشت دستها برای جوانسازی دست تزریق میگردند. و نقاطی در صورت که با تزریق فیلر جوانسازی میگردد و با افزایش حجم همراه میشود عبارتند از:
- تزریق فیلر گونه، چانه، و خط فک برای کانتورینگ یا مادلینگ صورت
- تزریق فیلر به لب
- تزریق فیلر خط خنده
- تزریق فیلر زیر چشم
- تزریق فیلر خط اخم و خطوط افقی پیشانی
- تزریق فیلر به خطوط پاکلاغی کنار چشم
آیا تزریق فیلرها دائمی است؟
فیلرها بر اساس میزان ماندگاری به 3 دسته زیر تقسم بندی میشوند:
فیلرهای دائمی
همان طور که از اسم این فیلرها پیداست، این مواد قابل تجزیه به وسیله بدن نبوده و به طور دائم در بافت باقی میماند. یکی از انواع این ژلها خانواده پلیاکریلآمید است. یکی از انواع این ژلها خانواده پلیاکریلآمید است. تزریق چربی هم به عنوان یک فیلر طبیعی، اگر به خوبی تزریق گردد و پزشک مهارت لازم را در انجام این عمل داشته باشد؛ میتواند تا سالها باقی مانده و بدون عوارض همراه فرد باشد.
فیلرهای نیمه دائمی
این فیلرها شامل چند خانواده هستند از جمله کلسیم هیدروکسیل آپاتیت، پلی کپرولاکتون، پلی ال لاکتیک اسید و… که بین 2 تا 4 سال ماندگاری دارند. تزریق این فیلرها نکات و ملاحظات خاص خود را دارد، بنابراین باید توسط پزشک مجرب و آشنا به این شرایط تزریق شوند.
فیلرهای موقتی
فیلرهای موقت نیز انواع مختلفی دارند. یکی از انواع آنها، فیلرهایی بر پایه هیالورونیک اسید است که یکی از پرکاربردترین و کم عارضهترین انواع فیلر میباشد. این فیلرها علاوه بر نقش پرکنندگی و جبران حجم از دست رفته بافت، سنتز کلاژن را هم تحریک میکنند و به این وسیله به پوست قوام بیشتری میبخشند.
تزریق ژل یا فیلر چه نتایجی دارد؟
فیلرها به عنوان مواد پرکننده، میتوانند برای افزایش حجم مناسب به بافت های نرم بدن تزریق شوند. این بافتها در قسمتهای مختلفی از بدن مانند اجزای صورت، سینهها، باسن، جوانسازی پوست دست و واژن واقع شدهاند که میتوان به جهت رفع عیوب و افزایش حجم در آنها تزریق ژل یا فیلر را انجام داد. در صورت با افزایش سن، پوست در نواحی مختلف نازک شده، حجم خود را از دست میدهد و ظاهری لاغر، بدون برجستگیهای جذاب، در فرد به وجود میآورد.
مواردی که معمولا این روش برای آنها کاربرد دارد عبارتند از ، گونه گذاری، تزریق فیلر چانه، تزریق ژل به شقیقه، اطراف لب، بافت خود لب، تزریق ژل پیشانی و تزریق ژل زیر چشم هستند. تزریق ژل یا فیلر به عملی گفته میشود که پر کردن بافتهای تحلیل رفته، بر اثر عوامل گوناگون، به واسطه آن قابل انجام است. همچنین در بافتهایی که طبق صلاح دید پزشک و بیمار با اهدافی که معمولا به زیبایی ختم میشود، تمایل به حجیم کردن آنها وجود دارد، با تزریق ژل یا فیلر میتوان حجم دلخواه را ایجاد کرد.
مزایای تزریق فیلر
1- جوانسازی پوست محل تزریق به دلیل باز شدن پوست آن ناحیه و شفافیت و طراوت بیشتر پوست
2- دوران نقاهت کوتاه و باز گشت سریع به زندگی روزمره و کار
3- امکان بازگشت تغییرات در صورت عدم تمایل به ماندگاری آنها
4- حداقل عوارض نسبت به روشهای دیگر
5- مشاهده تغییرات بلافاصله پس از تزریق
6- قابل تمدید در دفعات مکرر
معایب تزریق فیلر
- عدم ماندگاری ژل یا فیلر و نیاز به تمدید آن که البته این مورد میتواند در جای خود، یک مزیت محسوب شود.
- احتمال ایجاد تورم و کبودی در محل تزریق
- احتمال عدم تقارن در اندام دو طرفه
- احتمال ضعیف ایجاد حساسیت